Bas Rotman, letselschade

Op 19 april 2016 ontvingen wij het ervaringsverslag van Bas Rotman bij wie het bewegingsgedrag ten gevolge van een aanrijding volledig werd ontregeld en was omgezet in automatisch bewegen in verstoorde bewegingsketens waardoor natuurlijke herstelprocessen niet op gang kwamen.

In februari 2014 ben ik door een aanrijding van achter thuis te komen zitten. Ik werd geconfronteerd met een zeer pijnlijke nek en een brandende pijn langs mijn rechter schouderblad. Bij t ziekenhuis wezen röntgen foto’s en mri scans niets uit, de huisarts had t ook over een kneuzing. Uiteindelijk werd er een diagnose van whiplash neergezet. Het eerste half jaar wist ik niet hoe ik t verder moest doen, ik werkte altijd 45 uur of meer per week, een zoontje van 2 en een lieve vrouw die nu overal voor op moest draaien. Bij t revalidatiecentrum werd mij verteld dat mijn whiplash tussen de oren zat en dat de pijn niet echt was; maar ja ik had 24/7 pijn en deed niets anders dan morfine tabletten slikken om het te onderdrukken.

Verschillende fysiotherapeuten en acupunctuur en tabletten etc. bleven maar doorgaan. Uiteindelijk bij de pijnpoli terecht gekomen daar werd mij verteld dat de zenuwen in de rug waren beschadigd, hiervoor kreeg ik een behandeling met ongeveer een verhitting van 80c op de zenuwen in de rug. In die zelfde tijd stelde mijn re-integratie coach mij voor om eens contact op te nemen met Physical Solutions. Ik had zelf zoiets van weer één waar ik t hele verhaal aan kan vertellen en die me niet serieus gaat nemen, maar ja wat moest ik dan? Het uwv en de tegenpartij hadden ook zoiets van dit duurt allemaal wel erg lang, dus ging ik met vooringenomen gevoel aan de slag met Henry Offenga van Physical Solutions.

De eerste keer dat ik Henry ontmoette gaf hij me na t intake gesprek een suggestie om anders te gaan lopen daarna gingen we samen aan de slag voor in eerste instantie 5 sessies verspreid over 4 maanden. Bij de 3e sessie liet hij me inzien dat ik inderdaad een compleet verkeerde houding en bewegingspatroon had. Bij de 5e sessie had ik voor mijn gevoel meer kracht stabiliteit en snelheid in mijn lichaam. Enige wat niet gebeurde op dat moment was dat mijn pijn afnam. Daarna werd er afgesproken dat we nog 5 sessies zouden doen deze gingen in vanaf september 2015. In december 2015 was ik compleet van de morfine tabletten af, ik gebruikte op dat moment alleen nog lyrica (tegen de zenuwpijn) maar daar wou ik ook mee afbouwen.

Januari 2016 is Henry Offenga voor de laatste sessie bij me geweest. Nu in april ben ik van alle pijnstillers en andere zooi af en kan ik weer vrij bewegen en weer lekker met mijn zoontje ravotten, weer in en om t huis klusjes gaan doen. Het wil niet zeggen dat ik in zijn geheel pijnvrij ben maar laten we t erop houden als ik mezelf niet voorbij loop en gewoon blijf toepassen wat Henry Offenga mij heeft geleerd dat ik t leven weer met vol goede moed en hoop tegemoet zie!

Dus Henry Offenga van Physical Solutions bij deze nogmaals hartelijk dank voor de bewezen diensten.

Groet, Bas Rotman

Cliënte: “In een klap was mijn leven veranderd.”

In feb. 2010 ben ik buiten mijn schuld om betrokken geraakt bij een kop-staart botsing waarbij ik nekletsel (whiplash) heb opgelopen. Het tikje van achter stelde niet zo heel veel voor maar de consequenties waren niet te overzien.

Ik ging van actieve 28 jarige (met een full-time baan, 6x per week sporten en een druk sociaal leven) naar iemand die haar bed alleen nog maar uit kwam voor eten, drinken, douchen en de wc. Na bij verschillende therapeuten geweest te zijn maar geen vooruitgang kunnen boeken en keer op keer te horen krijgen: “het zit je tussen de oren en accepteer het maar gewoon dat het zo is” (ja het zit me letterlijk tussen de oren want ik heb een whiplash, en accepteren dat NOOIT!) was de hoop dat het ooit over zou gaan me inmiddels wel in de schoenen gezakt.

Via mijn moeder (die goede ervaringen had met Physical Solutions op het werk) ben ik bij Physical Solutions gekomen. Tijdens de intake was al snel duidelijk dat ik zo scheef stond dat ik net een wokkel was. Henry durfde het aan met mij, dus begon de strijd met de tegenpartij om deze therapie vergoed te krijgen. Helaas vond de tegenpartij dit niet een optie voor mij (omdat ze er geen ervaring mee hadden). Dus ik moest eerst maar een andere therapie doen. Helaas werden door die therapie mijn klachten alleen maar erger en stond ik op het punt om er maar helemaal de brui aan te geven. Toen ze door kregen dat ik mijn klachten niet fakete moest ik stoppen met de therapie en kreeg ik weer te horen: accepteer het maar gewoon dit word niet meer beter! (ik kon die therapeut wel over zijn bureau trekken zo boos was ik!)  Ik ben daarna ook in een flinke depressie gezakt!

2,5 jaar na mijn ongeluk ging de tegenpartij meewerken (al was het bij godsgratie omdat ze niet anders meer konden) en mocht ik samen met Henry beginnen aan mijn therapie. We zijn eerst begonnen met elke week therapie in zijn locatie. Al snel was het duidelijk dat dit te zwaar voor mij was en dat mijn lichaam erg heftig reageerde op simpele dingen als alleen al recht op staan. Henry stelde voor om de therapie verder bij mij thuis te doen en niet elke week maar om de 2 weken therapie (en zelfs soms om de 3 weken). We zijn samen bijna 1,5 jaar bezig geweest om mij helemaal opnieuw te leren bewegen (staan, zitten, liggen, dingen oppakken, fietsen, vegen enz). Mijn lichaam heeft tot de max geprotesteerd en was na die op het oog  simpele dingen helemaal uitgeput, tevens heb ik heel wat af gehuild, gevloekt en heel wat dagen kotsmisselijk rondgelopen… nu hoor ik je bij jezelf denken was het, het allemaal waard?

Daar kan ik volmondig ja op antwoorden!

Want wat in totaal 6 verschillende fysiotherapeuten, 3 maatschappelijk werkers, 2 psychologen, 1 oraal faciaal therapeut, acupunctuur therapeut, 3 verschillende therapieën en de wereld aan pijnstillers niet voor elkaar kregen is bij Physical Solutions wel gelukt. Ik heb geleerd pijngeleide te bewegen. Nu een jaar na dat Henry en ik gestopt zijn met de therapie ben ik zo ver dat ik weer een normaal leven kan leiden. Ik ben weer aan de studie (multimedia engineer), kan weer normaal auto rijden, ik sport inmiddels weer 6 dagen in de week, ik wandel elke dag tussen de 15 en de 25 km per dag met mijn honden, en het allerbelangrijkste van allemaal ik kan weer lachen omdat mijn pijn eindelijk onder controle is (zonder pijnstillers!).

It ain’t going to be easy but it’s well worth it!

Dhr. Pletting

Ongeveer 11 jaar geleden ben ik geopereerd aan een rughernia. Operatie geslaagd en na ongeveer 4 maanden kon ik weer volledig aan het werk. Na ongeveer 2 jaar kwamen er lagerugklachten. Dit was 2 tot 3 maal per jaar en elke keer kostte dit 2 tot 3 weken herstel voordat ik weer normaal kon lopen. Fysiotherapie, manuele therapie….eigenlijk hielp niets. De gevolgen werden wel tijdelijk verlicht of verholpen, maar niet de oorzaak. Tot ik ongeveer een jaar geleden via de bedrijfsarts in contact kwam met Henry Offenga van Physical Solutions. De aanpak van Henry Offenga was heel anders dan ik gewend was. Hij keek naar het bewegen en de houding bij zitten, lopen etc. Daar was de oorzaak te vinden van de rugklachten. Ik kon voor mijzelf ook veel beter verklaren hoe het is ontstaan en de klachten die ik heb gehad. Toen brak voor mij een tijd aan van afleren. Afleren scheef te lopen, zitten en zelfs anders liggen in bed. Afleren is moeilijker dan leren. Het zijn ingesleten gewoontes. Ik ben er nog steeds dagelijks mee bezig, alhoewel het al steeds meer een gewoonte wordt om de goede houding aan te nemen. Het afgelopen jaar ben ik vrij geweest van pijn en scheefstand. Geweldig! Dit is hoe ik het ervaren heb. Ook Nico bedankt voor je inzet en je idee om het via de bedrijfsarts te spelen. Dit werkt in ieders voordeel.

Met vriendelijke groet,

John Pletting

Physical Solutions bij Alcoa

logo-alcoaEr zijn verschillende methodes om RSl of aanverwante klachten te voorkomen of klachten te bestrijden. Ook bij Alcoa zijn in de loop der jaren verschillende van deze programma’s ingezet. Was het zo dat er enkele jaren geleden vooral naar de “hardware” gekeken werd (een goede afstelling van bureaustoelen, tafels, beeldschermen, muizen etcetera) om echt “zware gevallen” te behandelen of risico’s te voorkomen is een andere manier van werken noodzakelijk. Hierbij blijkt het vooral belangrijk te zijn om naar de houding en manier van bewegen van de medewerker zelf te kijken.

In de aanloop naar het inzetten van de Physical Sense methode, zijn door de Nederlandse EHS groep en in het bijzonder Jan van den Ouweland, verschillende dienstverleners beoordeeld. Een aantal van deze dienstverleners was sterk gebaseerd op fysiotherapeutische technieken die trachtten de spiergroepen rondom het probleemgebied te versterken en daarmee de medewerker weerbaarder te maken tegen klachten. Er was één leverancier die op een andere manier naar de klachten keek.

De Physical Sense methode is eind jaren ‘90 ontwikkeld en kijkt in plaats van alleen naar de houding naar het gehele bewegingsgedrag van een persoon. De methode is erop gebaseerd dat je lichaam eigenlijk wel weet hoe je moet bewegen, maar dat je door de jaren heen je lichaam verkeerd gaat gebruiken. Er ontstaat een verstoring tussen wat je denkt dat je bent (bijvoorbeeld dat je denkt dat je ontspannen beweegt) en wat je werkelijk bent (je bent heel gespannen en tegennatuurlijk bezig). Tijdens de ontwikkeling van de methode hebben de ontwikkelaars ook veel naar het gedrag van kinderen gekeken, die nemen heel onbevangen de houding aan die hun lichaam ze “voorschrijft”. Vandaar ook dat kinderen heel soepel en ontspannen bewegen en dus ook geen klachten hebben. Naarmate je ouder wordt ga je je meer gespannen en tegennatuurlijk gedragen. De specialisten die Physical Sense methode kunnen uitoefenen, voeren inmiddels een bewezen methode uit, waarbij ze naar verschillende meetpunten kijken in het bewegingsgedrag van mensen. Aan de hand van hoe iemand loopt, een hand geeft, hoe hij of zij zit te werken achter een computer, kunnen ze zien wat de bewegingsfouten zijn die de persoon maakt en wat voor klachten hij of zij heeft of zal krijgen wanneer hij of zij op dezelfde manier blijft bewegen. Samen met de cliënt worden de bewegingen en daardoor ontstane klachten geanalyseerd en wordt er een behandeling voorgesteld waarbij het anders leren bewegen centraal staat. De cliënt krijgt duidelijke handvatten aangereikt, maar is wel zelf verantwoordelijk om zijn of haar bewegen aan te passen, niet alleen op het werk maar ook in de privé situatie en tijdens sporten enzovoorts, alleen dan kunnen problemen voorkomen worden of zullen de klachten verdwijnen. De praktijk bij Alcoa heeft uitgewezen dat de Physical Sense methode voor het grootste deel van de klachten een hele goede basis biedt voor genezing of voorkoming, mits de desbetreffende medewerker ook open staat voor de adviezen en deze ook daadwerkelijk in de praktijk brengt. De Physical Sense methode is niet zomaar een behandeling maar schrijft een nieuwe manier van bewegen voor.

Het begon met zo nu en dan een stijve hand, pijn in de arm, schouder of nek. Een paar jaar later blijkt het onmogelijk om jezelf nog te scheren of een krant fatsoenlijk vast te houden. Je blijkt echt flink last te heb¬ben van RSI. Het overkwam Jan van Vught en enkele van zijn collega’s in de tekenkamer van de Gereedschapmakerij Drunen. Jan is op de weg terug, dankzij de methode van de firma Physical Solutions.

“Het werk op de tekenkamer van de Gereedschapmakerij is toch wel flink veranderd de afgelopen 10 jaar”, volgens Jan van Vught. “Vroeger was het zo dat we toch veel meer in beweging waren. Tekening opzoeken, ontwerpen maken, overleg met productie enzovoorts. Nu kan het zomaar voorkomen dat je letterlijk de hele dag achter je scherm zit, alles is inmiddels geautomatiseerd. Dat is natuurlijk ontzettend efficiënt, maar heeft wel tot gevolg dat je de hele tijd soortgelijke bewegingen maakt”, en het zijn juist die bewegingen die ervoor gezorgd hebben dat Jan na verloop van tijd bepaalde bewegingen gewoonweg niet meer kon maken.

100 matrijzen per week

In de gereedschapmakerij, of Die Shop, van de locatie Drunen worden matrijzen en matrijstoebehoren gemaakt voor verschillende Alcoa extrusiebedrijven in Europa. Er werken in totaal ongeveer 65 mensen waarvan 14 medewerkers op de tekenkamer. In totaal worden er ongeveer 100 matrijzen per week gemaakt en al die ontwerpen komen van de tekenaars. Een gedeelte houdt zich bezig met het Cad gedeelte van het ontwerpwerk (dit is het echte modelleren en tekenen) en een ander groepje zorgt voor het Cam gedeelte (het productierijp maken van een ontwerp en aansturen van de machines).

Technische maatregelen

Sinds 1992 is deze gereedschapmakerij in de huidige vorm operationeel. In die tijd was de fabriek het neusje van de zalm op het gebied van matrijsproductie, hoog geautomatiseerd, efficiënt en gewoon een prettige plek om te werken. Ook nu nog is de GM een prettige plek om te werken. Maar Jan en zijn collega‘s hebben inmiddels ook gemerkt dat al dat computerwerk tot overlast kan leiden. “Als je terugdenkt, zijn de problemen die ik heb al jaren geleden ontstaan. Een jaar of vijf geleden had ik de eerste verschijnselen van RSI. Er werd toen door Alcoa wel meteen actie ondernomen. Maar op dat moment was er eigenlijk niet veel meer voorhanden dan technische maatregelen. Andere muizen en tekentabletten, het anders instellen van bureaus en computerschermen. Dat scheelde allemaal wel wat, maar de klachten gin¬gen niet over”.

Geen kracht meer.

Wat bij Jan begon met pijn in de armen, schouders en nek, ging later over in hoofdpijn en zelfs uitval van handen en armen, “Op een gegeven moment kom je erachter dat je gewoon geen kracht meer hebt. Bij het klussen kon ik niet meer met goed fatsoen een boor vasthouden en scheren of een krantje lezen werd ook lastig. De technische maatregelen bleken voor mij en een paar collega’s niet meer te werken en zowel op mijn werk als privé had ik continu klachten. Ik raakte zelfs voor 50% afgekeurd voor computerwerk en kon eigenlijk mijn eigen werk nauwelijks meer doen”.

Eigen verantwoordelijkheid

Ongeveer een jaar geleden ongeveer huurde Alcoa de firma Physical Solutions in. Zij gaven aan dat ze op een andere manier naar de klachten keken en geen technische maatregelen adviseerden maar naar de hele houding en vooral het bewegingsgedrag (patroon) van een medewerker keken om hun gezondheidstoestand te verbeteren: “De adviseur van Physical Solutions kwam bij de tekenkamer binnen en probeerde in een paar weken tijd een goed beeld te krijgen van wat iedereen doet, wat zijn of haar bewegingsgedrag is. Vervolgens wordt er gekeken of er een preventief traject (gezondheidsproblemen voorkomen) of een curatief (gezondheidsproblemen oplossen) opgestart moet worden. Bij mij was het overduidelijk een curatief traject. Natuurlijk ben je in het begin een beetje sceptisch. Ik had al verschillende methodes en trainingen geprobeerd maar kwam niet van mijn klachten af”.

Je lichaam aan laten geven wat goed voor je is

De adviseur van Physical Solutions keek naar mijn hele bewegingspatroon, tijdens het werk, maar ook tijdens staan, lopen, lezen, schrijven, een boterham eten enzovoorts. Ze geven je aanwijzingen en allerlei oefeningen die je tijdens je werk maar ook privé moet doen. Je hebt hierin dus ook een grote eigen verantwoordelijkheid. “Een deel van de klachten is ook terug te voeren op hoe je je privé gedraagt” aldus Jan van Vught.

Inmiddels is Jan voor 80% van zijn klachten af: “Zonder de Physical Sense methode was ik misschien wel voor een deel afgekeurd geweest. Ik ben er nog steeds niet helemaal, maar ik kan weer redelijk normaal functioneren. Ik kon een paar jaar geleden gewoon niet meer slapen van de tintelingen in mijn armen en schouders. Daar ben ik gelukkig van af. Mijn handen zijn nog steeds niet even krachtig als vroeger en mijn duimen zijn nog wat stijf, maar ik heb zelf het gevoel dat er nog wel wat meer vooruitgang haalbaar is. De mensen van Physical Solutions hebben mij echt mijn ogen doen openen met betrekking tot wat ik al die jaren verkeerd heb gedaan, of tenminste waarvan ik niet wist dat ik het verkeerd deed. Het is niet gemakkelijk om zomaar je houding en bewegingen te veranderen, maar ik ben er nu wel achter dat het in mijn eigen belang is. Ergens weet je eigen lichaam wel wat goed is, maar je moet er alleen zelf weer achter komen, hoe je je lichaam dat aan moet laten geven.”

Bron: Alcoa B.V. Gezondheidscampagne